CeBIT 2013. (5–9. mart, od utorka do srede)

CeBIT postavlja platformu za megatrendove, inovacije i interakcije

Hanover, Nemačka. Tri meseca pre otvaranja kapija sajma CeBIT 2013. (5-9. mart) organizator Deutsche Messe je uveren u uspeh izložbe, jaku posetu i izvanredan program. Ovo je poruka koju je preneo Frank Pörschmann (Peršman), član upravnog odbora Deutsche Messe zadužen za CeBIT, tokom svog govora u Hanoveru 27. novembra. „Očekujemo jak CeBIT 2013. koji će učvrstiti svoju poziciju kao vodeći svetski high-tech događaj. Ovog puta stavljamo pojačan akcenat na interakciju i ulažemo u poboljšanja koja su osmišljena da bi ovoj izložbi dala dodatni kvalitet.“

“Time što smo za glavnu temu izabrali ‘Shareconomy’ (ekonomija deljenja) stavili smo u fokus jedan od centralnih trendova IKT sektora”, naglašava Pörschmann. ‘Shareconomy’ znači deljenje zajedničkih koristi od znanja, stručnosti i kontakata, kao i zajedničku upotrebu dokumenata, infrastrukture, proizvoda i usluga. Zahvaljujući internetu i naglom širenju društvenih komunikacija deljenje informacija i dobara postaje sve isplativije. Ova ekonomija deljenja vodi ka većoj transparentnosti, ohrabruje učešće i omogućuje stvaranje brojnih novih poslovnih modela. Mnoga preduzeća se nalaze na prekretnici kada je potrebno da redefinišu svoje poslovanje. Procesi i kanali komunikacije, kako interni tako i eksterni, moraju se preoblikovati kako bi se prilagodili novim šablonima i uslovima, što zahteva promenu u pristupu i organizacionoj kulturi. Sve ovo zahteva vreme i poverenje, bez obzira na pozitivne izglede. Nove ideje koje nastaju danas u eri ekonomije deljenja će iz osnova promeniti naš svet.

 

Pörschmann nastavlja: “Spektar tema koje CeBIT pokriva odražava sve aktuelne trendove industrije.” Pošto se dosadašnji koncept pokazao uspešnim, CeBIT će zadržati platformu sa četiri stuba u kombinaciji sa ‘CeBIT Global Conferences‘. Naravno, ‘Shareconomy’ je samo jedna od nekoliko ključnih tema. Znatna pažnja će se posvetiti rastućim mega-trendovima: ‘Mobility’ (mobilnost), ‘the Cloud’ (računarstvo u oblaku), ‘Big Data’ (velike količine podataka), ‘Social Business’ (socijalno preduzetništvo) i ‘Internet of Things’ (Internet stvari). Pörschmann objašnjava: “Ogroman napredak na polju mobilnosti ne bi se mogao zamisliti bez tehnologija ‘u oblaku’. Količina podataka koja mora da se prenese će naglo narasti, čemu je  značajan uzrok socijalno preduzetništvo i Internet stvari. Kao posledicu možemo očekivati eksponencijalni rast u izazovima sa kojima IKT industrija mora da se izbori. CeBIT je jedini sajam koji učesnicima pruža sveobuhvatni pregled sveta digitalne tehnologije koji se ubrzano menja. Miks tema koje su zastupljene je pun pogodak, i upravo to je jedan od razloga zašto CeBIT istrajava uprkos globalnoj ekonomskoj nestabilnosti.

 

Po sopstvenoj definiciji, CeBIT je poziciniran da bi bio na usluzi sa jedne strane projektantima i dobavljačima digitalnih rešenja a sa druge strane njihovim korisnicima. Jedan od glavnih ciljeva izložbe jeste da pruži najbolju moguću stratešku podršku različitim igračima na tržištu i da im pomogne u prevazilaženju globalnih izazova. U tome ključnu ulogu igraju transfer znanja kroz različite sektore i akvizicija pravih talenata.

 

Paralelno sa svoje četiri platforme (pro, gov, lab and life), CeBIT 2013. će staviti u fokus konferencije i interaktivni transfer znanja. Značajan akcenat će pritom biti na promociji inovacija i start-up preduzeća. Govoriće se o uvek aktuelnim temama kao što su nedostatak stručnih kadrova, obučavanje novih generacija radnika i potreba za većom zastupljenošću žena u višim nivoima menadžmenta. Dodatak i novitet u okviru ‘CeBIT Global Conferences’ će biti takozvane ‘Open Stage’ prezentacije. Novost je i ‘CeBIT Innovation Award’ – nagrada za inovacije kojom će Deutsche Messe i nemačko Ministarstvo obrazovanja i istraživanja odlikovati visoko intuitivna i korisnički-orijentisana rešenja. Takmičenje ‘start-up’ preduzeća Code_n će 2013. nastaviti uspeh svojeg premijernog izdanja. Ovog puta će se održati pod motom “pametna rešenja za globalne izazove”. Više od 250 učesnika iz 35 zemalja će imati mogućnost da predstave svoja rešenja međunarodnoj publici na CeBIT-u. Štaviše, CeBIT će potencijalnim poslodavcima i kandidatima za posao ponuditi više prilika za sastanke nego ikada pre, a sve to zahvaljujući novom ‘Recruiting Business Center’ za poverljive razgovore i pregovore. Svoj debi na CeBIT-u će imati i ‘TectoYou’ – inicijativa za mlade ljude zainteresovane za karijeru u oblasti tehničkih nauka.

 

Sve veći značaj ima individualni pristup top-menadžerima različitih disciplina. Stoga CeBIT nudi posebno prilagođen program za direktore iz oblasti poput marketinga, ljudskih resursa i finansija, a na sajmu se očekuje oko 500 donisilaca odluka najvišeg nivoa iz celog sveta.

 

Čast da bude zemlja-partner 2013. će imati Poljska, koja će predstaviti preko 200 preduzeća i organizacija na više od 3.000 kvadratnih metara raspoređenih u osam sajamskih hala. “Posetioci CeBIT-a mogu da očekuju impresivan i iznenađujući nastup Poljske”, najavio je Pörschmann.

newsmaster