NAGRADA „PETAR DAMJANOVIĆ“ DODELJENA NAJUSPEŠNIJIM STUDENTIMA

Beograd, 5. decembar 2012 – Kompanija OSA Računarski Inženjering, šestu godinu zaredom, dodelila je nagrade „Petar Damjanović” studentima koji su najbolje odgovorili na zadatak izrade projekta mašina i uređaja programskim paketom AUTODESK Inventor. Dobitnici ovogodišnjih nagrada su Ivan Knežević, student Fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu koji je osvojio prvo mesto i nagradu od 1.000 evra, Miloš Milivojević, student Mašinskog fakulteta u Beogradu, dobitnik je druge nagrade u vrednosti 500 evra, a treće mesto zauzeo je Stefan Cvetićanin, student Fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu koji je osvojio nagradu u iznosu od 300 evra. Nagrada „Petar Damjanović” dodeljuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ustanovljena je u cilju promovisanja novih tehnologija i ove oblasti među mladim stručnjacima. Pravo učešća na ovogodišnjem konkursu imali su studenti mašinskih fakulteta i visokih strukovnih škola Republike Srbije.

Nagrada „Petar Damjanović“ dodeljuje se od 2007. godine studentima koji na najbolji način povežu idejno rešenje sa mogućnošću njegove realizacije u programu Autodesk Inventor, kako bi se konkurentan proizvod plasirao na tržište u najkraćem roku. Ove godine studenti su mogli da koriste i trial verziju programa AUTODESK Inventor Professional 2013 koji je namenjen radu sa izuzetno složenim sklopovima, a tehnička dokumentacija se dobija automatskim kreiranjem željenih projekcija modelovanog dela ili sklopa. Pored svih svojstava koja mora da poseduje program te kategorije, Inventor ima i razvijene alate za dobijanje proračuna putem metode konačnih elemenata i izradu animiranih prezentacionih materijala.

 

Konkurs i nagrada „Petar Damjanović“ nose ime po jednom od osnivača kompanije OSA Računarski inženjering koji je doprineo razvoju saradnje mašinstva i informatike u našoj zemlji i inostranstvu. Osim toga, on je aktivno učestvovao u profilisanju IT tržišta, a radio je i na razvoju zakonskih rešenja vezanih za zaštitu autorskih prava u domenu softvera i doprinosio uvođenju novih tehnologija, prevashodno na tehničkoj primeni računara.

 

Kompanija OSA računarski inženjering postoji 23 godine i jedna je od vodećih na IT tržištu. Jedini je distributer Autodeskovih softvera na teritoriji Adriatik regije koja obuhvata zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju, a ovlašćeni je distributer vodećih svetskih kompanija u proizvodnji mašina za štampu i kovertiranje: Océ, Canon i Kern. OSA je i jedan od pionira u oblasti sistema za upravljanje dokumentima u regionu. Razvoj softvera pod nazivom UniDocs je počela sredinom 90-ih, kada je kompanija odlučila da softver bude komercijalno dostupan. Od tada, sistem se konstantno razvija, optimizuje i poboljšava u susret zahtevima klijenata.

 

newsmaster