Uvedeni elektronski školski dnevnici u svim osnovnim školama na Paliluli

24. septembar 2013 – Zahvaljujući saradnji Gradske opštine Palilula i Telenor fondacije roditelji palilulskih osnovaca mogu u svakom trenutku da provere ocene i izostanke svoje dece i dobiju druga važna obaveštenja, poput termina roditeljskog sastanka. Ovu mogućnost imaju i svi osnovci. Da bi se iskoristile prednosti elektronskih školskih dnevnika roditeljima je neophodan pristup internetu ili mobilni telefon. Svakog petka roditelji redovno dobijaju besplatnu SMS poruku i i-imejl u kojima su navedene dečije ocene i izostanci za tu nedelju.

Predsednik Gradske opštine Palilula Stojan Nikolić kaže da je osnovni cilj ovog projekta modernizacija 16 osnovnih škola koja će svim akterima doneti višestruke prednosti. „Roditelji i učenici sve relevantne informacije mogu naći na jednom mestu i uvek im mogu pristupiti. Nastavnici, škola i opština dobijaju kvalitetnu i lako dostupnu statistiku rada nastavnog osoblja tokom cele godine, a povrh svega, obezbedili smo egzistenciju za osmoro osoba sa invaliditetom koji će raditi na unosu podataka iz pisanih dnevnika u elektronsku formu. Mislim da je ovo dobar primer i za druge opštine u Srbiji“, rekao je predsednik GO Palilula Stojan Nikolić.

Svi roditelji koji žele da imaju pristupu elektronskim dnevnicima svoje dece dobili su korisničko ime i šifru. Podacima se pristupa preko sajta www.skolskidnevnik.rs, a uskoro će to biti moguće i preko linkova na sajtovima osnovnih škola. Telenor fondacija obezbedila je besplatno slanje SMS poruka roditeljima, računare i internet modeme za zaposlene koji rade na unosu podataka.

Ivana Matijević, upraviteljica Telenor fondacije, kaže da je projekat elektronskih školskih dnevnika odličan primer kako digitalne tehnologije i mobilne telekomunikacije mogu doprineti razvoju lokalnih zajednica, boljem obrazovanju đaka, kvalitetnijim odnosima između dece i roditelja i uštedi vremena i sredstava. „Do ove školske godine roditelji palilulskih osnovaca morali su lično da odlaze u školu kako bi dobili informacije o ocenama i izostancima. Sad im je dovoljan mobilni telefon ili pristup internetu. Uverena sam da će elektronski dnevnici poboljšati obrazovanje mladih budući da će doprineti jačanju  međusobnog poverenja između roditelja, nastavnika i đaka“, rekla je Matijevićeva.

Projekat je dobio saglasnost saveta roditelja. Podaci dece čiji roditelji nisu dali svoju saglasnost ne unose se u elektronski dnevnik. Kako bi se onemogućio neovlašćeni pristup podacima baza podataka je kodirana (enkriptovana), a automatsko arhiviranje podataka (bekap) radi se automatski na svakih šest sati tako što se arhivirani podaci šalju na dve različite lokacije. GO Palilula razmišlja i proširivanju projekta na srednje škole na svojoj teritoriji.

newsmaster