EFIKASNA BORBA PROTIV PIRATERIJE

Nedavne odluke sudova u Beogradu i Nišu vode ka efikasnoj zaštiti intelektualne svojine, smatraju u Američkoj privrednoj komori u Srbiji

Beograd, 8. april 2009. Odbor za zaštitu prava intelektualne svojine u Američkoj privrednoj komori (AmCham) smatra da odluke Okružnog suda u Nišu i Trgovinskog suda u Beogradu predstavljaju doprinos poštovanju zakona kojima se štite prava intelektualne svojine.

Okružni sud u Nišu je 3. aprila izrekao kaznu, koja uključuje i zatvorsku, za krivično delo neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela filmske industrije, dok je Trgovinski sud u Beogradu 21. marta doneo prvu osuđujuću presudu protiv korišćenja piratskih kopija softvera, na osnovu Zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine.

Predsednik Odbora za zaštitu prava intelektualne svojine AmCham-a, Milomir Ognjanović, smatra da su nedavne odluke ovih sudova važne prekretnice u borbi protiv svih vidova piraterije u Srbiji. „Ovakvim odlukama pokazuje se značajan stepen razumevanja za prava intelektualne svojine, kao i dosledna primena zakona u Srbiji. Nadamo se da će efikasnost postupanja prikazana u ovim slučajevima uskoro postati stvarnost i u ostalim gradovima u Srbiji”, kaže predsednik Odbora za zaštitu prava intelektualne svojine AmCham-a, Milomir Ognjanović.

Povreda autorskih prava i stepen piraterije u Srbiji među najvišima je u regionu. Neadekvatna zaštita intelektualne svojine smanjuje atraktivnost Srbije za strane investicije, promoviše sivo tržište, otežava opstanak investitora na srpskom tržištu i oštećuje državnu kasu za desetine miliona evra poreskih prihoda godišnje.

Američka privredna komora predstavlja 180 stranih i domaćih kompanija članica, sa ukupnim investicijama u iznosu od preko šest milijardi dolara, koje zajednički zapošljavaju više od 60.000 ljudi u Srbiji. Komora ima za cilj da promoviše poslovne principe i najuspešnija iskustva iz američkog sveta biznisa, kao i odgovorna partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, koja će, kroz trgovinu i investicije, doprineti ekonomskom razvoju zemlje.

newsmaster