Najveća dela srpske književnosti dostupna i na Internetu

Beograd, 20. maj 2009. – U svečanoj sali Učiteljskog fakulteta u Beogradu danas je predstavljen projekat „Antologija srpske književnosti“, napravljen sa ciljem da se zainteresovanim čitaocima širom sveta putem informacionih tehnologija olakša pristup i čitanje preko 100 kapitalnih književnih dela najznačajnijih domaćih autora. Odabir dela zastupljenih u ovoj digitalnoj ediciji napravio je Učiteljski fakultet u Beogradu, a njihovu digitalizaciju je izvršio Microsoftov Razvojni centar u Beogradu, u okviru aktivnosti programa „Partner u učenju“.

„Za nas je važno što će deca u Srbiji i dijaspori sada na brz i jednostavan način moći da dođu do najznačajnijih dela srpske književnosti. Mi imamo mnogo sjajnih autora, ali ih ne promovišemo dovoljno. Ovaj projekat će nam pomoći da ih više promovišemo, i zahvalio bih se Microsoftu i Učiteljskom fakultetu na ključnom doprinosu ovom, za Vladu Republike Srbije, izuzetno značajnom projektu. Njegova najveća vrednost će biti to što će knjiga, reč, slovo, naš jezik i pismo ponovo ući u naše domove, ali sada na jedan drugi način, putem računara i Interneta“, istakao je dr Žarko Obradović, ministar prosvete u Vladi Republike Srbije.

Ova biblioteka digitalizovanih dela srpske književnosti je dostupna svima potpuno besplatno, i u funkciji je promocije književnih i kulturnih dobara u međunarodnim okvirima, kao i podizanja opšte i digitalne pismenosti građana Republike Srbije. „Smatram da je ovo veliki korak za našu kulturu, ne samo za književnost, i za naše đake, studente i profesore, jer će omogućiti lak pristup ovim knjigama svima, bilo u zemlji i u inostranstvu“, rekao je otvarajući današnju promociju dr Aleksandar Jovanović, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu, institucije koja je dala nemerljiv doprinos projektu „Antologija srpske književnosti“.

U procesu digitalizacije korišćene su najnovije tehnologije, razvijene u Razvojnom centru Microsofta u Srbiji. Svih 110 do sada dostupnih digitalizovanih knjiga se mogu preuzeti u najnovijem Microsoft Word formatu dokumenata koji podržavaju svi softverski paketi i operativni sistemi, i koji olakšava čitanje na ekranu računara. „Tehnologije koje razvijamo ovde u Beogradu postaju sastavni deo Microsoftovih proizvoda dostupnih širom sveta, a jedan od projekata na kojem radi naš Razvojni centar, sistem za prepoznavanje štampanog teksta, nam je omogućio da doprinesemo ovom, za srpsku kulturu veoma važnom projektu, i na to smo svi, kao tim, jako ponosni,“ rekao je Bodin Drešević, direktor Microsoftovog Razvojnog centra u Srbiji. „Ovaj projekat je poklon korporacije Microsoft srpskom obrazovanju i građanima, i smatramo da će doprineti očuvanju srpske kulturne baštine i njenoj promociji širom sveta na kvalitetan i moderan način. Smatramo da projekti poput ovog predstavljaju pravi način na koji velike svetske firme mogu doprineti razvoju Srbije, a mi kroz program „Partner u učenju“ u Srbiji već 5 godina doprinosimo širenju opšte i digitalne pismenosti učenika i studenata u Srbiji“, pojasnio je Vladan Živanović, generalni direktor Microsofta u Srbiji.

„Antologija srpske književnosti“ sadrži preko 100 dela dostupnih za preuzimanje preko Interneta: od srednjovekovnih žitija srpskih svetaca i srpske narodne poezije i proze (sabrana dela Svetog Save, odabrane srpske narodne pesme i priče), preko kapitalnih dela srpske književnosti XVIII i XIX veka, pa sve do najvažnijih dela s početka XX veka koja nisu obuhvaćena autorskim pravima (pesme Branka Radičevića, Milana Rakića, Jovana Dučića, Nušićeve i Sterijine komedije, knjige za decu Jovana Jovanovića Zmaja). Za neka od važnih književnih dela XX veka dozvolu za objavljivanje u ovoj ediciji su dali sami autori, među kojima su Ljubomir Simović, Svetlana Velmar-Janković, Ljubivoje Ršumović, Grozdana Olujić i mnogi drugi.

„Čini mi veliku čast i zadovoljstvo da danas zajedno otvorimo jedan ovakav Web sajt, koji predstavlja neophodno i važno mesto za mlade, ali i za stare, dakle za sve koji žele da čitaju najznačajnija dela naše književnosti. Ona će biti predstavljena na jednom digitalnom, virtuelnom prostoru, bez zidova i prepreka“, naglasila je Svetlana Velmar-Janković, književnica, obraćajući se prisutnima na današnjoj promociji.

Svi naslovi uključeni u ovu digitalnu antologiju su na srpskom jeziku, u ćiriličnom pismu, i dostupni su za preuzimanje u Microsoft Word formatu svim zainteresovanima na Web lokacijama www.ask.rs i www.antologijasrpskeknjizevnosti.rs

|Search: Find More About Najveća dela srpske književnosti dostupna i na Internetu|