Nadzorni sistem za kretanje svih automobila

Policija Ujedinjenog kraljevstva na pragu je uspostavljanja nadzornog sistema u odnosu na koji će teleekrani iz 1984. izgledati glupo i dobronamerno poput monitora u prodavnicama na kojima se prikazuje signal televizijskih kamera zatvorenog kruga (Closed Circuit Television, CCTV), objavila je televizija BBC.

Britanska mreža kamera koje nadziru javne površine sadrži naime i sistem kamera za automatsko prepoznavanje registarskih tablica koje svakodnevno očitaju oko deset miliona tablica. One će uskoro biti povezane na centralni računar gde će se svi prikupljeni podaci smeštati i slati nadležnim službama širom zemlje.

Sistem neće skenirati samo sumnjive automobile i beležiti njihovo kretanje već će snimati i svakog ko se kreće putevima, bez obzira na to da li je kriminalac ili nedužni putnik. Predstavnici policije tvrde da “nevini ljudi nemaju razloga da se plaše načina na koji se ovaj sistem koristi”.

I pored toga zabeleženi su slučajevi u kojima su snage bezbednosti privodile na ispitivanje i ljude za koje se ispostavilo da su potpuno nedužni, ali ih je nadzorni sistem svejedno proglasio sumnjivim i prema tome podložnim tretmanu prema važećem zakonu o terorizmu.

Gotovo svaka koliko-toliko dobra kamera može se dodati u sistem prostom softverskom nadogradnjom, što znači da se milioni CCTV kamera u Britaniji mogu umrežiti i koristiti za beleženje brojeva registarskih tablica. Teorijski to znači da se svaki automobil može pratiti po celoj zemlji i to ne samo tako što će se direktno gledati na ekranima CCTV mreže već i kasnije, ukucavanjem broja tablice u mašinu za pretraživanje, pošto se prikupljeni podaci čuvaju najmanje dve godine.

|Search: Find More About Nadzorni sistem za kretanje svih automobila|