Nehalem EX dobija tehnologiju ispravljanja grešaka

Intelovi osmojezgarni serverski procesori Nehalem EX isporučivaće se sa implementiranom tehnologijom ispravljanja grešaka koja se već primenjuje na moćnim procesorima Itanium. Tehnologija ispravljanja grešaka smanjiće verovatnoću oštećenja podataka i omogućiti pouzdaniji rad servera.

Deo nove tehnologije nazvan je MCA Recovery i poseduje mogućnost otkrivanja i ispravljanja grešaka koje mogu izazvati pad sistema. Nehalem EX moći će da otkriva sistemske greške koje potiču iz procesora ili sistemske memorije i da ih u saradnji sa operativnim sistemom ispravi. Time će serveri biti otporniji i omogućiti duži besprekidan rad.

Tehnologiju ispravljanja grešaka Intel već primenjuje kod moćnih čipova Itanium, dizajniranih za servere koji zahtevaju visok nivo pouzdanosti. Procesori Itanium ne koriste skup instrukcija x86 već su sličniji RISC procesorima kao što su Sunov Sparc i IBM-ov Power.

Iako Intel pokušava da pogura Nehalem EX ka višim segmentima tržišta, ne postoji bojazan da će opasti prodaja skupljeg čipa Itanium.

Implementacija tehnologije ispravljanja grešaka doći će do izražaja sa porastom obima i kompleksnosti radnih zadataka i sa povećanjem iskorišćenja sistemske memorije. Može biti od pomoći i kod servera na kojima gostuju virtuelne mašine. Oštećenje podataka na jednoj virtuelnoj mašini može se proširiti i na druge i izazvati pad servera. Nehalem EX biće u mogućnosti da izoluje greške i restartuje pojedine virtuelne mašine bez uticaja na ceo sistem.

Nehalem EX biće prvi x86 čipovi sa implementiranom tehnologijom ispravljanja grešaka. Intel je poslao prve probne primerke čipova proizvođačima servera, a očekuje se da će prvi serveri sa novim procesorima Nehalem EX početi da se isporučuju početkom naredne godine. Intel još uvek nije otkrio radne taktove novih čipova.

Intel je namenio nove procesore moćnim sistemima koji obrađuju veliku količinu podataka, kao što su baze podataka. Čipovi su zasnovani na novoj mikroarhitekturi Nehalem koja poboljšava performanse sistema izbegavajući „uska grla“ koja su sputavala ranije Intelove procesore. Intelovi četvorojezgarni čipovi Xeon 5500 predstavljeni u martu takođe su bazirani na Nehalem platformi.

Pored korekcije grešaka, serverski procesori Nehalem EX isporučivaće se sa odvojenim bafer memorijskim čipovima koji mogu privremeno uskladištiti podatke radi bržeg izvršavanja programskog koda.

|Search: Find More About Nehalem EX dobija tehnologiju ispravljanja grešaka|