Hitno lansiranje GPS satelita ide po planu

Boeing je u četvrtak saopštio da će se lansiranja njegovih novih satelita namenjenih sistemu za globalno pozicioniranje (Global Positioning System, GPS) izvesti kao što je i planirano. Saopštenje je usledilo zbog nedavno objavljenih sumnji da će se navigacioni sistem degradirati ili čak prestati da radi.

Blagovremena zamena ostarelih GPS satelita bila je tema majskog izveštaja istražnog tela američkog kongresa zaduženog za reviziju i vrednovanje vladinih programa i aktivnosti (Government Accountability Office, GAO).

Odmah po njegovom objavljivanju zvaničnici Svemirske komande Peterson vazduhoplovnih snaga SAD požurili su da uvere javnost da GPS neće zakazati, ali su svejedno potvrdili da bi njegove performanse mogle da se pogoršaju.

GAO je smatrao da pogoršanje performansi može imati dalekosežne posledice, uključujući smanjenu preciznost projektila koje GPS navodi na ciljeve, ili umanjenu tačnost komunikacionih sistema za hitne slučajeve. Pored toga, avionske kompanije bi možda morale da otkažu, pomere ili preusmere neke letove.

GPS sistem koji sada čini skup od oko 30 satelita i koristi se za navigaciju, ulazi u fazu renoviranja koje će američku vladu u narednih pet godina koštati šest milijardi dolara. Pored američke vojske koriste ga i civilne institucije i pojedinci širom sveta.

Boeing je objavio da je jedan satelit isporučio na testiranje u vojnoj bazi satelitskog centra u Kejp Kanaveralu na Floridi. Satelit je tamo stigao 7. maja, dva dana pre nego što je GAO objavio svoj izveštaj. Prvi Boeingov satelit serije GPS IIF trebalo je da se lansira početkom 2010, ali je datum lansiranja sad pomeren nekoliko meseci unapred, na kraj 2009.

Pre neki dan je saopšteno i da će se satelit kompanije Lockheed Martin, pod oznakom GPS IIR 21 (M), projektovan za održavanje GPS sistema, lansirati 17. avgusta.

Satelit koji je Boeing isporučio drugi je iz skupa od 12 satelita sa oznakom GPS IIF. Posle testova koji su deo priprema za lansiranje vratiće ga u El Segundo u Kaliforniji na dalje pripreme.

GPS IIF sateliti su nova generacija Boeingove serije od 39 satelita koje je ova kompanija isporučila za prvu generaciju sistema. Imaće dva puta veću navigacionu tačnost od postojećih satelita, jače signale za avijaciju, traženje i spasavanje i biće otporniji na radio ometanje iz neprijateljskih izvora, naveo je Boeing u svom saopštenju.

Da bi GPS sistem radio s verovatnoćom većom od 95% da će ostati u prihvatljivim granicama performansi, potrebno je da ispravno rade 24 satelita od 30 koliko ih trenutno ima u orbitama oko Zemlje.

|Search: Find More About Hitno lansiranje GPS satelita ide po planu|