Spam u Prvom kvartalu 2014: Broj napada koji ciljaju korisnike mobilnih telefona raste

Moskva, maj 2014.

Kaspersky LabU prvom kvartalu 2014. spameri su počeli da imitiraju poruke koje šalju aplikacije na mobilnim telefonima, posebno sa popularnih aplikacija za dopisivanje kao što su WhatsApp, Viber i Google Hangouts: notifikacije koje su navodno slane sa ovih aplikacija su korišćenje da šire i malver i bezopasne reklame. Rastuća popularnost mobilnih uređaja znači da pecaroški napadi koji ciljaju Apple IDs postaju sve češći.

Mnogi korisnici gedžeta su navikli i na sinhronizaciju njihovih kontakta i na činjenicu da poruke sa aplikacija za mobilne mogu da stižu preko email-a, malo njih bi posimnjalo na činjenicu sa WhatsApp nije direktno povezan sa email službom. Ovaj nedostatak opreza mogao bi se pokazati skupim, od kada arhiva atačmenta sadrži ozloglašeni Backdoor.Win32.Androm.bjkd, čija je glavna funkcija da ukrade lične podatke od korisnika.

“Nedavno smo videli rast u brojkama kada je reč o napadima koji ciljaju mobilne korisnike. Gedžeti su postal popularni čak i među onima koji su slabo koristili računare, a još su slabije upućeni u računarsku bezbednost. Ovo otvara nova područja napada za spamere i pecaroše. Kako bi se zaštitili, korisnici moraju da zapamte da ne otvaraju email-ove od nepoznatih pošiljaoca i posebno da ne klikću bilo kakve linkove koji se mogu naći u tim email-ovima, koji će neminovno predstavljati rizik po bezbednost korisnika. Ulazak na neproverene linkove ugrožava bezbednost korisnika bez obzira koji uređaj koristi – predstavlja opasnost kako za desktop računare tako i za mobilne gedžete.” kaže Darya Gudkova, načelnik Odeljenja za istraživanje i analizu sadržaja u Kaspersky Lab.

Gde je nestao spam

Spisak zemalja koje su najčešće meta zlonamernih email-ova pretrpeo je izvesne promene od trećeg kvartala prošle godine. Udeo SAD (14%) je porastao za 3.68 pp dok je udeo Ujedinjenog Kraljevstva (9.9%) i Nemačke (9.6%) opao za 2.27 odnosno 1.34 pp. Rezultat je da su se SAD koje su bile treće u prethodnom kvartalu, vratile na vrh liste u prvom kvartalu 2014.

Izvori spama po zemljama

Tri glavna izvora spama ostala su nepromenjena u odnosu na prethodni kvartal: Kina (-0.34 pp), SAD (+1.23 procentualnih poena) i Južna Koreja (-0.91 pp).

Fising

Kategorija email-a i portala za pretraživanje, na vrhu su liste najpopularnijih meta fising sajberprestupnika (36.6% svih napada). Na drugom mestu su sajtovi društvenih mreža sa 26%, njih prate finansijske i e-platne organizacije i banke (14.7%)

Zlonamerni atačmenti u email-u

Glavni cilj većine zlonamernih programa koji se distribuiraju preko email-a je da ukrade poverljive podatke. Međutim, u prvom kvartalu malver sposoban da širi spam i lansira DDoS napade je takođe bio popularan. Najpopularniji zlonamerni programi su sada multifunkcionalni: mogu da ukradu podatke sa žrtvinog računara, učine da računar postane deo botnet-a ili da preuzmu i instaliraju druge zlonamerne programe bez znanja korisnika.

Procenat spama u email saobraćaju

Procenat spama u ukupno email sobraćaju tokom prvog kvartala ove godine došao je di 66.34%, manje za 6.42 pp nego u prethodnom kvartalu. Međutim, u poređenju sa istim periodom prvog kvartala 2013, deljenje spama u Q1 2014 se jedva promenilo, opadajući samo za 0.16pp.

newsmaster