Fujitsu dobio međunarodni ekološki sertifikat

Kompanija Fujitsu objavila je sticanje međunarodnog ekološkog sertifikata za tehnološke proizvode u okviru programa EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool). To je sveobuhvatan globalan sistem registrovanja ekoloških informatičkih proizvoda (Green IT), koji trenutno obuhvata preko 1.000 registrovanih proizvoda i više od 30 proizvođača.

Masataka Fuđi (Masataka Fujii), direktor Odeljenja za ekološko projektovanje pri centrali kompanije Fujitsu u Tokiju, pozdravio je ovu ekspanziju rečima: „Fujitsu ceni i podržava napore za globalizacijom EPEAT klasifikacije i načina obeležavanja proizvoda. U mnogim zemljama ovaj sistem će pomoći da se bolje sagledaju dobrobiti po životnu sredinu od proizvoda zasnovanih na našim principima ekološkog inoviranja.”

Sticanje sertifikacije EPEAT važan je korak za Fujitsu, koji potvrđuje usmerenje kompanije ka inovacijama i efikasnosti. Njemu je prethodilo predstavljanje prvog PC računara „0-Watt standby”, početkom ove godine, kao i sopstvenog sistema obeležavanja ekoloških proizvoda (Green IT label) koji će ostati u upotrebi zajedno sa EPEAT sertifikacijom.

Naručioci i proizvođači IT opreme takođe mogu da izračunaju koristi od proizvoda registrovanih u EPEAT-sistemu preko mrežnog alata Electronics Environmental Benefits Calculator, koji je razvijen u saradnji sa Američkom agencijom za zaštitu životne sredine, EPA, i Univerzitetskog centra za čiste proizvode u Tenesiju.

newsmaster