Počela prodaja Intelovih čipova Lynnfield

Intelovi novi procesori Lynnfield počeli su, pre nego što je to planirano, da se prodaju u prodavnici elektronike široke potrošnje u tajvanskom glavnom gradu Tajpehu.

Četvorojezgarni procesori Lynnfield zasnovani su na procesorskoj arhitetkturi Nehalem, a njihov tržišni naziv je Core i5. Zvanični početak prodaje procesora Lynnfield planiran je za kraj avgusta, odnosno početak septembra, ali neke tajvanske prodavnice su očigledno požurile i ponudile pored procesora i odgovarajuće matične ploče. Procesor Core i5 750 prodaje se po ceni od 208 dolara, dok se novi model 860 iz serije Core i7 prodaje po ceni od 295 dolara.

Uz nove procesore, ponuđena su i četiri modela matičnih ploča koja podržavaju novo procesorsko podnožje LGA 1156, a zasnovana su na Intelovom skupu sistemskih čipova P55.

Dve matične ploče dolaze iz pogona tajvanskog Gigabytea, i radi se o modelima P55-UD6 (273 dolara) i P55-UD4P (197 dolara). Druge dve matične ploče proizveli su takođe tajvanski proizvođači Asustek Computers i Micro-Star International. Asusov model P7P55D ponuđen je po ceni od 167 dolara, dok je MSI-eva P55 GD6 nešto skuplja, i prodaje se po ceni od 181 dolara.

Pored tajvanskih prodavnica računara, nove Intelove procesore ponudio je i američki lanac prodavnica Frys Electronics. Cena modela Core i5 750 iznosi 205 dolara.

Kompanija Intel obično dobro kontroliše distribuciju svojih čipova kako bi njihova prodaja počela istovremeno u svim delovima sveta. Očigledno je da su novi procesori spremni za prodaju, s obzirom na to da su neke prodavnice poranile sa početkom njihove prodaje. Intel je planirao da počne sa prodajom čipova Lynnfield u julu ali je ona odložena kako bi se pripremio odgovarajući skup sistemskih čipova.