CeBIT učvršćuje partnerstvo sa Turskom

Hannover/Istanbul. Hightech-Partnerstvo između Nemačke i Turske sledeće godine je zapečačeno. Uveče 7. oktobra Deutsche Messe AG, Privredna komora istanbula ITO, nemačko hightech-udruženje BITKOM i tursko gransko udruženje TÜBISAD potpisali su u Istanbulu ugovore o saradnji. Turska je 2011. godine zemlja-partner sajma CeBIT i nemačke IKT-industrije.

„Sa Turskom na sajmu CeBIT 2011 u Hanoveru imaćemo kao gosta jednu od evropskih zemalja sa najvećom stopom rasta“, rekao je Ernst Raue, CeBIT-predsednik Deutschen Messe AG. „Turska preduzeća predstaviće se kao angažovani i kompetentni IT-ponuđači i korisnici i dokazati svoj enormni potencijal“, dodao je Raue.

Koncept zemlje-partnera sajma CeBIT sprovodi se već godinama veoma uspešno, kako za izlagače tako i za korisnike prisutne na sajmu CeBIT. Firme profitiraju pritom i od prisustva visokih političkih ličnosti i pažnje širom sveta, koja se postiže preko internacionalnih medija. Veliki broj potencijalnih novih poslovnih partnera iz celog sveta, koji može da ponudi samo CeBIT,  je jedinstven. „Sajam CeBIT omogućuje izlagačima iz zemlje-partnera jedinstvenu zapaženost na internacionalnom tržištu i utiče na trajne efekte, koji mogu da dovedu do sklapanja ugovora u visini od nekoliko milijardi“, rekao je Raue.

Idealnu osnovu za nove poslove čine dugogodišnji biulateralni privredni odnosi između Turske i Savezne Republike. „Nemačka je već godinama najvažniji trgovinski partner Turske“, rekao je potpredsednik BITKOM-a Hajnc Paul Bon (Heinz Paul Bonn). „Sa svojim iskustvom u Evropi i  Aziji turska preduzeća su veoma interesantan kooperacioni partner. Nemačke firme će da profitiraju u jakoj raumeni.“

Software AG je na pr. već 22 godine prisutno u Turskoj. Karl-Hajnc Štrajbih (Karl-Heinz Streibich), Predsednik predsedništva Software AG je naglasio: „Turska je danas zemlja sa IT-tržištem, koje je jedno od najjačih u svetu. Zbog toga se samo po sebi podrazumeva to što smo podržali odluku da Turska bude zemlja-partner sajma CeBIT..“ Za Štrajbiha CeBIT cebit je prava pozornica za zajednički nastup u High-Tech-Sektoru: „CeBIT je naš zajednički katalizator.“

Turska će se na sajmu CeBIT 2011 predstaviti u nekoliko izložbenih oblasti. Centralna prezentacija biće na glavnom štandu u segmentu CeBIT pro, sa opštim informacijama o zemlji-partneru. Takođe u okviru CeBIT pro biće organizovana dva grupna štanda u oblasti Business IT i po jedan štand u oblastima Banking & Finance i Business Communications. Sledeći štand biće u oblasti CeBIT lab. Highlight u programu zemlje-partnera biće Nemačko-turski IKT-sastanak na vrhu 1. marta 2011.

Već 20 godina turska IT-preduzeća učestvuju na sajmu CeBIT u Hanoveru. Prisustvo Turske započeto je 1989. sa dva izlagača. U „Partnerskoj godini“ 2011. očekuje se učešće oko 50 preduzeća na 3 000 m2 izložbene površine.

Turska se danas ubraja među najjače privrede sveta i važi kao most koji povezuje Bliski i Srednji Istok. Deutsche Messe AG takođe ima dugogodišnje kontakte sa turskim preduzećima i institucijama. Pre16 godina Hanover je u Istanbulu osnovao sopstvenu firmu-ćerku. Već 11 godina Deutsche Messe tamo uspešno organizuje važne IKT-sajmove za ceo evro-azijski prostor, sajam CeBIT Bilişim. Aktuelni sajam 2010. upravo je završen 10. oktobra na sajmištu TUYAP u Istanbulu.

Zemlje-partneri sajma CeBIT prethodnih godina bile su: Španija (2010), Kalifornija (2009), Francuska (2008) i Rusija (2007).

O sajmu CeBIT

CeBIT je u svetu najvažniji internacionalni događaj digitalne industrije. Svojom jedinstvenom kombinacijom internacionalnog sajma, konferencija, Keynotes, Corporate Events i Lounges on je najznačajniji pokretač novih poslova i privrednog uspeha. Od 1. do 5. marta 2011. sajam CeBIT fokusira centralne teme IKT-branše u četiri platforme, prema oblastima primene. CeBIT pro je jezgro sajma CeBIT, koje prikazuje ekonomična i sigurna IKT-rešenja za preduzeća. CeBIT gov predstavlja IKT-primenu u javnoj upravi i zdravstvu. CeBIT life čini IKT živom i informiše o novim poslovnim modelima, koji postaju mogući promenom uloge konzumenata. CeBIT lab prikazuje aktuelna IKT-rešenja i trendove sutrašnjice. Zemlja-partner sajma CeBIT 2011 jeste Turska. Dodatne informacije i fotgrafije naći ćete na adresi www.cebit.de.

newsmaster