VIP – „Smart“ tarife koje se prilagođavaju potrebama korisnika

Beograd, 4. februar 2011. – Kompanija Vip mobile organizovala je danas prvu radionicu za medije o aktuelnim ponudama i cenama telekomunikacionih usluga u okviru koje je prof. dr Srđan Bogosavljević predstavio stavove građana Srbije o tome koliko su osetljivi na cene mobilnih usluga i zadovoljni postojećim postpejd tarifama, kao i kako bi, po mišljenju ispitanika, trebalo da izgleda idealan paket ovih usluga sa odgovarajućim sistemom njihove naplate. Petra Štangl, izvršni direktor za marketing u Vipu, objasnila je novinarima na koji način Vip mobile radi segmentaciju korisnika i kreira svoje proizvode. Najavljen je i Vipov novi, jednistven  postpejd koncept koji će biti dostupan u svim Vipovim prodajnim mestima širom Srbije, od ponedeljka, 7. februara. Ovaj koncept baziran je na „smart“ tarifama koje će korisnici svakog meseca moći da prilagođavaju svojim potrebama.

Prof. dr Srđan Bogosavljević, direktor agencije „Ipsos Strategic Marketing“ predstavio je kvalitativne i kvantitativne analize koje ova agencija sprovodi za Vip u cilju detaljnog upoznavanja kompanije sa ponašanjem i očekivanjem svih korisnika mobilne telefonije u Srbiji.

Relevantna istraživanja i studije navode da mobilna SIM penetracija na srpskom tržištu u 2010. godini iznosi 130%, što znači da svaki građanin u proseku ima barem 1 mobilni telefon. Savremeni stilovi života čine mobilnu komunikaciju sve potrebnijom, tako da ne treba da čudi procena da je obuhvat korisnika ovih usluga u ukupnoj populaciji u januaru ove godine premašio 68%. Mobilne aparate 99% populacije koristi za razgovore, a 85% za slanje SMS poruka. Mobilni telefoni sve više zamenjuju sat jer služe da saznamo tačno vreme ili za buđenje, odnosno kao fotoaparati, kamere ili nosači muzike. Istraživači ističu da tržište telekomunikacija u Srbiji nije homogeno, već ga čini skup potrošača čije se potrebe i navike u komunikaciji međusobno razlikuju. Studije pokazuju da 21,8% korisnika na internet i društvene mreže izlazi posredstvom mobilnih aparata. Čak 29% mlade populacije ističe da se primarno informiše koristeći svoje pametne telefone za pristup elektronskim izdanjima glasila.

Na tržištu i dalje, sa 66% dominiraju pripejd korisnici, ali je u poslednje 3 godine primetno pomeranje ka postpejdu za više od 6% godišnje. Kao tri glavna razloga zbog kojih bi prešli na postpejd, korisnici ističu povoljnije cene, mogućnost da komuniciraju bez ograničenja i mogućnost da pod povoljnijim uslovima dođu do željenog telefona. Na pitanje zašto se još nisu odlučili da pređu na postpejd, ispitanici najčešće navode da u pripejdu imaju bolju kontrolu troškova, da ne mogu da nađu paket koji bi im odgovarao, odnosno da nemaju stalni izvor prihoda.

Dodatni razlog zbog čega korisnici ne prelaze u većem broju sa pripejda na postpejd je nemogućnost zadržavanja broja mobilnog telefona. Istraživanja jasno pokazuju da su korisnici veoma vezani za svoj mobilni broj i da bi njih 26% najverovatnije promenilo mobilnog operatera ukoliko bi mogli da zadrže svoj broj. Zato se veće migracije korisnika na srpskom tržištu mobilne telefonije mogu očekivati tek sa primenom usluge prenosa broja prilikom promene operatera, koja bi, posle probijanja zakonskih rokova, trebalo da zaživi ovog proleća.

Kako bi svojim korisnicima ponudio odgovarajuće proizvode i usluge, Vip vrši vrlo detaljnu segmentaciju tržišta i analizu korisničke baze. Prilikom segmentacije tržišta uočavaju se razlike u ponašanju korisnika i na tim razlikama kreiraju se specifična ponuda i marketing strategija za svaki segment tržišta posebno.

Kroz fokus grupe koje su rađene krajem prošle godine, uočeno je da mali broj postpejd korisnika iskoristi sve sadržaje koji im se nude u mesečnom paketu. Najčešće iskoriste minute za razgovor, dok im preostane jedan broj SMS poruka. Takođe, zbog povećanog korišćenja mobilnog interneta i korisnici nižih postpejd tarifa žele da im se u paketu omogući besplatan prenos određene količine podataka.

To je Vipove stručnjake stavilo pred izazov kako da korisnicima sa različitim potrebama i navikama omoguće maksimalnu fleksibilnost u korišćenju baš onih mobilnih sadržaja koji su im u tom trenutku najpotrebaniji. Kao odgovor, Vip je ponudio inovativan postpejd koncept sa konkurentnim „pametnim“ tarifama koje korisnik prilagođava svojim potrebama.

„Smart“ tarife koje se prilagođavaju potrebama korisnika

U okviru odabrane „smart“ tarife, korisnik raspolaže sa određenim brojem „smartova“ (bodova) kojima plaća samo one mobilne sadržaje koje zaista iskoristi. Jedan „smart“ može da se potroši za jedan minut razgovora ka svim nacionalnim mrežama, ili za jednu SMS ili MMS poruku ili za 1 MB prenosa podataka.  Korisnik svakog meseca sam odlučuje na koji način će iskoristiti „smartove“, odnosno da li će ih sve potrošiti samo na pozive ili na kombinaciju poziva, SMS/MMS poruka i pretraživanja Interneta. Na primer, u tarifi Smart 120, korisnik, za samo 490 dinara mesečno,  dobija 120 „smartova“  koje može da iskoristi na 120 minuta razgovora ka svim nacionalnim mrežama ili na 80 minuta razgovora i 40 SMS/MMS poruka, ili na bilo koju drugu kombinaciju poziva, poruka i MB koja mu najviša odgovara.

Uz Smart tarife dostupan je i veliki izbor atraktivnih telefona za 1 dinar, kao i besplatan lep 060 broj. Iz Vipove ponude izdvajamo – Samsung Trevi, idealan za slanje SMS poruka i mejlova i Nokia C1-01, sjajan telefon za sve prilike. Ukoliko je korisnik  zainteresovan  samo za Vipov mobilni broj (bez telefona), uz ugovornu obavezu od 24 meseca dobija i 25% popusta na mesečnu pretplatu.

newsmaster