Intel Xeon EX Procesori

Formula za Mission-Critical računarstvo

Serija Intel®  Xeon® E7procesora donosi rekordne performanse, nove sigurnosne i pouzdane karakteristike, kao i energetsku efikasnost

SANTA KLARA, Kalif., 5. april, 2011 – Najnoviji servesrki procesori kompanije Intel unaprediće mission-critical računarstvo uz pomoć novih karakteristika kada su u pitanju sigurnost i pouzdanost i neverovatnih performansi koje će omogućiti IT odeljenjima da bolje upravljaju okruženjima sa velikim količinama podataka.

Nova serija Intel® Xeon® E7-8800/4800/2800 procesora zasnovana na Intelovoj prethodnoj generaciji serverskih procesora postaviće nove standarde za vrhunske računarske aplikacije, uključujući poslovna istraživanja, analizu podataka i virtualizaciju.

Zanovani na Intelovoj vodećoj 32-nm tehnologiji, novi Intel Xeon procesori imaju do 10 jezgara sa Intel® Hyper-Threading tehnologijom, i ostvaruje i do 40 odsto bolje performanse u odnosu na seriju procesora Intel® Xeon® 7500. Istovremeno, nova funkcija za uštedu energije smanjuje potrošnju energije delova čipa koji nisu u upotrebi. Počevši od danas, više od 35 sistema zasnovanih na  Intel Xeon E7 seriji procesora biće isporučeno širom sveta.

„Intel je unapređivao ekonomičnost uvođenja servera u mission-critical računarstvo više od jedne decenije, a danas opet pomeramo granice,” izjavio je Kirk Skaugen, potpredsednik i direktor Intelove Data Center Grupe. „Nova serija Intel Xeon E7 procesora pruža rekordne performanse sa unapređenjima u oblasti sigurnosti, pouzdanosti i energetske efikasnosti. Dani kada su IT odeljenja unutar firmi bila primorana da koriste skupe, zatvorene RISC arhitekture za mission-critical aplikacije se bliže kraju.”


Rekordne, energetski efikasne performanse

Nova serija procesora sadrži 18 novih procesora za dvoprocesorske, četvoroprocesorske, osmoprocesorske servere,  pa sve do servera sa 256. Takođe postavlja više od deset svetskih rekorda u performansama. Sa 25 odsto boljim performansama u radu sa aplikacijama na virtualnim uređajima, u odnosu na aktuelnu generaciju, novi čipovi takođe poseduju najbolje virtuelizacione performanse.

IT menadžeri koji žele da postignu veću ekonomičnost, mogu zameniti 18 dual-core servera samo jednim serverom zasnovanim na Xeon E7 procesoru.  Kako bi umanjili energetsku potrošnju, novi Xeon čipovi poseduju Intel® Intelligent Power tehnologiju koja dinamički umanjuje potrošnju energije čipa u odnosu na trenutnu količinu posla, dok istovremeno pruža napredne opcije za kontrolu potrošnje.

Imajući na umu niz zahtevnih aplikacija od klimatskog modeliranja do poslovnih analiza u realnom vremenu, i potrebu za dovoljno snažnim performansama koje bi ih pokretale, Intel nudi 10 naprednih 10-jezgarnih verzija čipa, predvođenih procesorima E7-8870, E7-4870 i E7-2870, od kojih svi dosežu 2,4 GHz sa TDP (Thermal Design Point) od 130 vati.

Desetojezgarna verzija čipa niske voltaže, E7-8867L doseže 2,13 GHz sa TDP od 105 vati, dok osmojezgarni E7-8837 doseže 2,67 GHz sa TDP od 130 vati.

Većina ovih čipova takođe poseduju Intel® Turbo Boost tehnologiju, tehnologiju i Intel® Virtualization tehnologiju (VT), koja može povećati performanse po potrebi, olakšati izvršavanje nekoliko zadataka istovremeno i unaprediti pouzdanost i upotrebljivost.

Nove sigurnosne karakteristike

Kompanija Intel pruža svoje vodeće sigurnosne tehnologije, dostupne danas, u svojoj mainstream seriji procesora Intel® Xeon® 5600, mission-critical serverskom segmentu uz predstavljanje platformi zasnovanih na seriji procesora Xeon E7. Opcija Intel® Advanced Encryption Standard New Instruction (AES-NI) omogućava sistemima da brzo šifruju i dešifruju podatke, dok Intel® Trusted Execution tehnologija (Intel TXT) stvara sigurnu platformu prilikom butovanja tako što štiti aplikacije od pretnji.

Zajedno ove bezbednosne funkcije mogu da obezbede da virtualizovana okruženja budu pouzdanija,  kao i da pruže bolje performanse i funkcionalnost.

Jaka podrška kompanija iz iste oblasti

Od danas, proizvođači kompjutera širom sveta predstaviće više od 35 platformi zasnovanih na seriji procesora Xeon E7. Ovi proizvođači obuhvataju Bull*, Cisco*, Cray*, Dawning*, Dell*, Fujitsu*, Hitachi*, HP*, Huawei*, IBM*, Inspur*, Lenovo*, NEC*, Oracle*, PowerLeader*, Quanta*, SGI*, Supermicro* i Unisys*.

Mnogobrojne softverske kompanije takođe podržavaju platforme zasnovane na seriji procesora Xeon E7, uključujući IBM*, Microsoft*, Oracle*, Red Hat*, SAP AG* i VMware*.

Idealni serveri za mala preduzeća

Intel je takođe danas predstavio seriju procesora Intel® Xeon® E3-1200, serverski procesor osnovnog nivoa kreiran da odgovori na jedinstvene zahteve aplikacija namenjenih malim preduzećima, od radnih alatki do aplikacija za skladištenje podataka. Sa 30 odsto boljim performansama u odnosu na prethodnu generaciju, serija procesora Xeon E3-1200 je brža i pruža veću pouzdanost nego desktop kompjuteri koji koriste slične aplikacije.

Današnja vest usledila je nakon nedavnih natpisa o Intel Xeon procesorima E3-1260L i E3-1220L namenjenim mikro serverima, i najava Intel® Xeon® serije procesora E3-1200 namenjenim radnim stanicama.

Detalji o proizvodu i ceni

Cene procesora Xeon E7-8800/4800/2800 kreću se od 774 dolara do 4.616 dolara za količinu od 1.000 komada. Cena serije procesora Xeon E3-1200 kreće se od 189 to 612 dolara za količinu od 1.000 komada. Potpunu listu cena možete pronaći na Intel Newsroom.

Za više informacija o novim Intel Xeon procesorima, posetite www.intel.com/xeon. Za više informacija o svetskim rekordima i ostalim stavkama, posetite www.intel.com/performance/server/.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na http://www.intel.com/pressroom/ i blogs.intel.com.su

Intel i Intel logo zaštićenu su brendovi kompanije Intel Corporation u SAD-u i drugim zemljama.

* Druga imena i brendovi mogu biti vlasništvo drugih kompanija.

newsmaster