Čak 42 odsto vlasnika laptop računara koristi ove uređaje i za posao i za zabavu

Prema istraživanju koje je uradila kompanija O+K za kompaniju Kaspersky Lab, mnogi korisnici ne prave razliku između ličnih podataka i dokumenata u vezi sa poslom i često ih skladište na jednom uređaju. Čak 42 odsto ispitanika koristi isti laptop računar, koji im je obezbedio poslodavac ili su ga sami kupili, i za rad i za ličnu upotrebu.

Istraživanje pokazuje da 27 odsto vlasnika Apple računara i 25 odsto vlasnika drugih laptop računara, koriste mobilne uređaje za rad. Lični laptop koji nije dovoljno zaštićen od sajber pretnji, kao i korišćenje kompanijskog laptop računara za lične potrebe, može uzrokovati da poverljivi podaci kompanije „iscure“. Ukoliko je zaražen, lični uređaj koji je korišćen za posao može izazvati probleme čitavoj korporativnoj mreži.

Suprotna situacija, kada je kompanijski uređaj korišćen kod kuće, manje je zastupljena (15 odsto, odnosno 17 odsto), nije ništa manje opasna za podatke kompanije. Situacija sa mobilnim uređajima je vrlo slična: trećina ispitanika koristi moderne smart telefone i tablet uređaje i za zabavu i za rad. Kod korisnika Blackberry telefona ovo je češće nego kod drugih: 26 odsto vlasnika koristi ove smart telefone za rad, dok je 18 odsto ovih kompanijskih uređaja korišćeno i za ličnu upotrebu. Zaključak je da je čitav niz uređaja – od desktop računara do mobilnih telefona – korišćen za čuvanje i obradu poslovnih informacija.

Prema istraživanju kompanije O+K, 35 odsto vlasnika tablet računara koristi ove uređaje za skladištenje prepiski u vezi sa poslom, a 20 odsto ispitanika skladišti podatke koji su im potrebni kako bi daljinski pristupili lokalnoj mreži kompanije. Čak 19 odsto korisnika smart telefona čuva šifre za pristup korporativnom serveru elektronske pošte u memoriji svog smart telefona. Naravno, u slučaju zaraze, gubitka ili krađe ovih uređaja, te informacije mogu postati dragocena nagrada za lopove i druge prevarante.

Kako bi bilo kontrolisano korišćenje ličnih uređaja u poslovne svrhe neophodno je primeniti jedinstvenu korporativnu bezbednosnu politiku i koristiti odgovarajuća zaštitna rešenja. Proizvod Kaspersky Open Space Security pouzdano štiti korporativne uređaje – bez obzira na to da li su desktop ili mobilni – i nudi centralizovanu administraciju bezbednosnih propisa.

Korisnici bi takođe trebalo da razmisle i o zaštiti ličnih podataka. Osnovni metod zaštite je program Internet Security Softver koji pouzdano blokira zlonamerne programe na internetu, u i-mejlu i na mobilnim uređajima. Proizvod Kaspersky Internet Security 2013 nudi niz dodatnih zaštitnih sistema, uključujući i tehnologiju Automatic Exploit Prevention, kreiranu da blokira pretnje koje koriste ranjivosti popularnih aplikacija. Sistem Safe Money obezbeđuje da pristup bankovnim računima i onlajn kupovina budu potpuno bezbedni . Proizvod Kaspersky PURE nudi još pouzdaniji i pristupačniji pristup šifrovanju bitnih podataka.

 

Celokupni izveštaj o istraživanju kompanije O+K dostupan je na: http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky-lab_ok-consumer-survey-report_eng_final.pdf

 

O kompaniji Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je najveća kompanija koja se bavi proizvodnjom antivirus programa u Evropi. Pruža neka od, u svetu, najpoznatijih, momentalnih zaštita od IT bezbedonosnih pretnji koje obuhvataju viruse, spyware, crimeware, haking, fišing, i spamovanje. Kompanija je rangirana među  četiri najbolja svetska proizvođača bezbedonosnih rešenja za krajnje korisnike. Proizvodi kompanije Kaspersky Lab pružaju superiorne rezultate u otkrivanju infestacije, kao i jedan od najbržih rokova odziva na nove izazove bilo da je reč o kućnim potrebama, MSP, velikim kompanijama ili mobilnom računarskom okruženju. Kaspersky® tehnologija je takođe korišćena širom sveta u prozvodima i uslugama vodećih industrijskih IT provajdera bezbedonosnih rešenja. Saznajte više na www.kaspersky.com . Za najnovije informacije o antivirusima, anti-spyware, anti-spam i drugim IT bezbedonosnim pitanjima i trendovima, posetite www.securelist.com.

newsmaster