Spameri se vratili na posao: izveštaj o spamu za februar 2013.

 

Nakon nekoliko meseci zatišja, spameri su pojačali svoje aktivnosti u februaru. Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, količina spama u e-mail soabraćaju, porasla je za skoro 13 odsto i iznosila je 71 odsto za mesec dana, što je više od proseka u januaru ili u poslednja tri meseca 2012. godine.

 

Italija je zemlja koja je bila najšesća meta zlonamerne elektronske pošte u februaru. Od ukupnog broja poruka, učešće onih koje su zaražene nekim virusom a detektovane od antivirusnih programa, porastao je za 9.4 odsto u odnosu na prosek i iznosio 14.4 odsto. Tako je Italija, posle dužeg vremena, potisnula Sjedninjene Američke Države na drugo mesto.

Lažne notifikacije iz različitih finasnijskih kompanija i dalje su jedna od najpopularnijih alatki za distribuiranje virusa putem pošte. Ovaj trik bio je posebno popularan u Italiji gde su spameri često koristili Trojan-Banker. HTML.Agent.p, koji je zauzeo drugo mesto na februarskoj Top 10 listi zlonamernih programa koji se šire putem elektronske pošte. Ovaj trojanac pojavljuje se u formi HTML stranice imitirajući registracioni formular poznatih banaka ili sistema elektronskog plaćanja koja koriste pfišeri da bi otkrili korisničke lične podatke preko kojih se korisnici loguju na svoj nalog za elektronsko bankarstvo.

 

Jedna od najpopularnijih kompanija u čije se ime prevaranti najčešće predstavljaju je Google. U februaru, poslali su veliku količinu pošte koja sadrži ime kompanije Google, obaveštavajući korisnike da je njihova radna biografija (CV) uzeta u obzir. Primalac pošte bio je ohrabren da otvori datoteku u prilogu kako bi proverio da li je njegova biografija ispravna. Prilog je zapravo bio zip dokument, koji je sadržao virus progamiran da krade lozinke i druge poverljive podatke iz kompjutera korisnika.

 

Desile su se velike promene i u geografskoj raspodeli spama. U februaru, Južna Koreja bila je glavni izvor spama koji je slat korisnicima u Evropi: veličina junk datoteka koja potiče iz te zemlje porasla je za 27.7 odsto i što je 50.9 odsto od ukupno pristiglog spama. Kina, koja je prethodnog meseca bila lider u spamu (3 odsto), pala je na šesto mesto u februaru, sa znatnim padom od 36.6 odsto. Tako velike promene u raspodeli izvorišta spama između ove dve zemlje mogla bi se objasniti time što je grupa spamera počela da šalje spam sa druge botnet mreže.

 

Tokom februara, Sjedinjene Američke Države bile su prve na listi vodećih izvora spam datoteka u svetu. Prepolovljena količina spam datoteka poslatih iz Kine, rezultirala je padom na drugo mesto. Kao što je bio slučaj u januaru, Južna Koreja zauzela je treće mesto.

Izvori spam datoteka po zemljama

 

„Tako dramatičan porast u količini spam datoteka u februaru ipak teško da predstavlja početak novog trenda. Uzork ove pojave pre leži u smanjenoj količini junk-a tokom januarskih praznika, kada je većina kompjutera koja je u botnet mreži isključena.

Količina neželjenih poruka u februaru bila je malo manja od proseka za celu 2012. godinu. U svakom slučaju, ne očekujemo još dramatičnih promena u bliskoj budućnosti”, rekla je Darya Gudkova, šef odeljenja za analizu i istraživanje sadržaja kompanije Kaspersky Lab. „Najviše brinemo zbog toga što je većina zlonamernih datoteka namenjena krađi poverljivih informacija korisnika za online bankarske sisteme. Oni se pojavljuju se kao HTML formulary za registraciju. Korisnici bi trebalo posebno da obrate pažnju na takvu vrstu pošte i priloga i da ih ne otvaraju; stranicama za online bankarstvo bi trebalo pristupati samo preko internet pretraživača.

 

Kompletna verzija izveštaja kompanije Kaspersky Lab o spamu za februar 2013. dostupna je na linku securelist.com.

 

 

Korisni linkovi

 

 

O kompaniji Kaspersky Lab

 

Kaspersky Lab je najveći svetski privatni prodavac bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike. Kompanija je rangirana među četiri najbolja svetska proizvođača bezbedonosnih rešenja za krajnje korisnike. * Tokom svoje petnaestogodišnje istorije kompanija Kaspersky Lab je ostala inovator u oblasti IT bezbednosti i pruža efektivna digitalna bezbednosna rešenja za potrošače, mala i srednja preduzeća i velike kompanije. Kompanija trenutno posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, pružajući zaštitu za više od 300 miliona korisnika širom sveta. Saznajte više na veb sajtu: www.kaspersky.com.

 

*Kompanija je ocenjena četvrta u svetu prema oceni kompanije IDC, za prihod od bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike, u 2010. godini. Ocena je objavljena u izveštaju kompanije IDC, Worldwide IT Security Products 2011-2015 Forecast i izveštaju 2010 Vendor Shares – u decembru 2011. godine. Izveštaj rangira prodavce softvera prema zaradi od prodaje bezbednosnih rešenja krajnjim korisnicima u 2010. godini.

 

newsmaster