Zimske olimpijske igre 2014 u Sočiju: Brz vodič kroz sajber pretnje

Kaspersky LabPredviđeno je da Zimske olimpijske igre počnu danas ceremonijom otvaranja i ruski grad je sada u žiži svetske javnosti.

Hiljade turista i ljudi iz sfere sporta iz celog sveta je već sletelo u ruski grad na jugu kako bi bili deo događaja.

S obzirom na porast sajber kriminala, događaji kao što su Zimske olimpijske igre opravdano nose određenu dozu zabrinutosti o opasnostima koje postoje.

Postoji nekoliko stvari zbog kojih bi turisti i ljubitelji sporta širom sveta trebalo da brinu tokom Zimskih olimpijskih igara.

Sajber kriminalci će verovatno pokušati da koriste lažne veb stranice koje su predstavljene kao legitimni veb izvori Igara kako bi prodali lažne ulaznice ili kako bi dobili privatne podatke onih koji žele da prisustvuju ovim sportskim događajima.

Kompanija Kaspersky Lab je već uočila nagli porast u spam mejlovima koje koriste igre u Sočiju za promovisanje svojih usluga. Spam primaoci poruka su takođe namamljeni u šeme sa malverzacijama koje nude laku zaradu nova, na primer, tako što će pomoći u rezervisanju hotela ili ugovaranju nekih drugih putničkih aranžmana.

Preporučljivo je ne otvarati bilo kakve priloge u sumnjivim mejlovima ili porukama sa socijalnih mreža koje imaju zaglavlje kao one za Olimpijske igre jer mogu sadržati malver. Takođe ne bi trebalo da otvarate bilo kakve linkove u takvim porukama, jer oni mogu da odvedu do malveroznih sajtova koji će verovatno ugroziti bezbednost vašeg kompjutera.

Još jedna dobro poznata preporuka za sve posetioce Igara je da stalno ažuriraju svoje antimalver programe.

Potrebna je dodatna bezbednost pri korišćenju javnih WiFi mreža. Izbegavajte korišćenje bilo kakvih nezaštićenih mreža, jer ceo vaš internet saobraćaj vrlo lako mogu da presretnu prevaranti koji su prikačeni na isti hotpsot.

Ako morate da obavite onlajn plaćanje ili da koristite bankarske usluge putem javne WiFi mreže, trebalo bi da koristite zaštićenu VPN konekciju ili softverski program koji ima opciju bezbednog plaćanja.

Bilo je izveštaja o opasnostima po IT infrastrukturu Olimpijskih igara koje dolaze od strane politički motivisanih hakera, ili haktivista.

Ove opasnosti se mogu podeliti u dve grupe. U prvu spadaju događaji koji privlače ogromnu pažnju medija. Oni neminovno privlače amatere hakere koji su neorganizovani, često tinejdžeri, koji mogu da pokušaju da izvrše napad, pokušavajući da privremeno izvrše prekid putem DDoS napada ili da unište veb stranice Olimpijskih igara ili neke druge izvore. Ova vrsta napada ne predstavlja veliku opasnost za posetioce Igara, i za same Olimpijske igre.

U drugu grupu opasnosti spadaju one koje su povezane sa organizacijama visoko kvalifikovanih hakera, koji su verovatno softverski inženjeri ili čak stručnjaci za bezbednost koji su prešli na tamnu stranu. Ove grupe stoje iza Advanced Persistant Threats (APT), i oni predstavljaju najveću opasnost za sve vrste velikih događaja kao što su Zimske olimpijske igre. Ove grupe razvijaju napredne malvere i ubacuju ih u mreže koje koriste naučne, vojne i vladine organizacije. Takva vrsta malvera se može koristiti za krađu podataka i za narušavanje IT infrastrukture mete. Rešavanje tako naprednog sajber zločina je uvek izazov, a razvoj uređaja koji to mogu da urade je jedan od najvećih prioriteta kompanije Kaspersky Lab.

U ime kompanije Kaspersky Lab voleli bismo da poželimo svim učesnicima i posetiocima Zimskih olimpijskih igara u Sočiju da dožive najbolje iskustvo u svom životu, da se dobro zabave i da ostanu bezbedni od sajber kriminala.

O kompaniji Kaspersky Lab

Kompanija Kaspersky Lab je najveća privatna kompanija za proizvodnju zaštitnih programa za endpoint uređaje na svetu. Kompanija se nalazi među četiri najveća prodavca bezbednosnih programa za korisnike endpoint uređaja. Kroz njenu bogatu istoriju dužu od 16 godina kompanija Kaspersky Lab je ostala innovator u oblasti IT bezbednosti i obezbeđuje efikasna bezbednosna rešenja za velike kompanije, mala i srednja preduzeća i individualne potrošače. Kompanija Kaspersky Lab sa sedištem u Engleskoj, trenutno posluje u skoro 200 zemalja i oblasti širom sveta, obezbeđujući zaštitu za više od 300 miliona korisnika u svetu. Više informacija na www.kaspersky.com 

* Kompanija se nalazi na četvrtom mestu po rangiranju IDC rating Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2012. Ova procena je objavljena u izveštaju IDC report “Worldwide Endpoint Security 2013–2017 Forecast and 2012 Vendor Shares (IDC #242618, August 2013). Izveštaj je uključio proizvođače softvera prema zaradama koje su ostvarili od prodaje bezbednosnih programa za endpoint uređaje u 2012. godini.

newsmaster