Bezbednosno rešenje kompanije Kaspersky Lab za Android nadmašilo konkurenciju u nezavisnom testiranju

Kaspersky LabKaspersky Internet Security za Android, bezbednosno rešenje za mobilne uređaje kompanije Kaspersky Lab, ostvarilo je najbolji rezultat na Android Malware Detection testu koji je vršila nezavisna organizacija PC Security Labs (PCSL) u januaru ove godine. Program kompanije Kaspersky Lab je blokirao 99.9% pretnji, dok je prosečan rezultat konkurencije iznosio 86.6%.

Android je najpopularniji operativni sistem za mobilne uređaje. Prema Gartneru, u 2013. 78.4% pametnih telefona je koristilo Android. Loša strana toga je što privlači sajber kriminalce; bio je meta 98% svih malvera koje je kompanija Kaspersky Lab pronašla u 2013. Većina ovih malicioznih programa su napravljeni posebno za krađu novca korisnika tako što šalju poruke na brojeve sa premijum tarifom, kradu podatke o nalogu, prebacuju novac do sajber kriminalaca, itd.

Ova situacija je još komplikovanija jer više od polovine korisnika mobilnih uređaja ne instalira program za zaštitu. Do ovih podataka se došlo tokom istraživanja koje su sproveli zajedno B2B International i kompanija Kaspersky Lab 2013.

Kako bi utvrdili koja bezbednosna rešenja najbolje štite Android uređaje, PCSL je testirao 12 proizvoda različitih proizvođača. Oni su testirani na preko 2,200 uzoraka malvera. Kaspersky Internet Security za Android je detektovao 99.909% pretnji bez lažno pozitivnih i to je bio najbolji rezultat.

  “S obzirom na to da korisnici sve više čuvaju poverljive podatke na svojim mobilnim uređajima, zaštita za pametne telefone i tablete je sada neophodna. Ovo je naročito važno za one koji imaju Android uređaje-ova platforma je toliko popularna da je postala najveća meta za sajber kriminalce,” rekao je Oleg Ishanov, predsednik anti-malver istraživanja u kompaniji Kaspersky Lab. “Kao što je testiranje PCSL pokazalo, Kaspersky Internet Security za Android pruža pouzdanu zaštitu protiv malicioznih aplikacija, od kojih mnoge mogu naneti veliku štetu korisnicima, uključujući finansijske gubitke.”

Kompanija Kaspersky Lab razvija bezbednosna rešenja za zaštitu kako Android uređaja, tako i onih uređaja koji koriste druge operativne sisteme. U oktobru 2013, kompanija je predstavila svoj besplatni Kaspersky Safe Browser za iOS operativni sistem. Ova aplikacija štiti korisnike Apple uređaja od veb stranica sa malicioznim i neželjenim sadržajem dok surfuju internetom. U februaru 2014, kompanija Kaspersky Lab je objavila verziju ovog programa za pametne telefone koji imaju Microsoft Windows Phone.

newsmaster