Tehnologija za kontrolu aplikacija kompanije Kaspersky Lab ostvarila najbolji rezultat na AV-TEST testiranju

Kaspersky Endpoint Security for Business, platforma namenjena za zaštitu korporativnih korisnika je ostvarila najbolji rezultat na testiranju koje je organizovao AV-TEST lab krajem 2013. Testovi su ocenjivali efikasnost različitih alatki za kontrolu aplikacija.

Kontrola aplikacija je metoda koja pruža informacije o bezbednosti tako što omogućava samo pouzdanim i legitimnim aplikacijama da rade u mreži. Nelegalne, opasne aplikacije, koje nisu povezane sa poslom su blokirane. Autentičnost svake aplikacije je definisana „dinamičnim belim listama“ koje programer stalno ažurira. Ove liste se mogu dopuniti listama pouzdanih aplikacija koje pravi administrator.

Korišćenje alatki za kontrolu aplikacija značajno povećava nivo bezbednosti sistema zbog činjenice da većina zlonamernih programa jednostavno ne može da radi ukoliko se ne nalaze na „belim listama“. Ova tehnologija takođe povećava stabilnost IT infrastrukture time što smanjuje troškove tehničke podrške i takođe poboljšava produktivnost zaposlenih uklanjanjem aplikacija koje ne doprinose poslu. Fleksibilne alatke za praćenje pružaju efikasnu kontrolu statusa sistema, smanjujući na taj način troškove održavanja.

Kontrola aplikacija omogućava zaštitnom programu da blokira potencijalno opasne aplikacije čak i ako se one ne nalaze u bazama podataka o zabranjenim programima. U kombinaciji sa najnovijim anti-virus tehnologijama, kontrola aplikacija pruža maksimalnu zaštitu mrežne infrastrukture kompanije.

Tri proizvođača-Kaspersky Lab, McAfee i Symantec-predstavili su svoje proizvode za korporativne korisnike na AV-TEST testiranju. Bit9 i Sophos su takođe pozvani da učestvuju u testiranju ali su oni to odbili. Stručnjaci iz AV-TEST-a su proučavali sposobnosti programa u svim fazama njihovog rada u okviru IT infrastrukture: od uvođenja i konfiguracije kontrole aplikacija do praćenja statusa zaštite i blokiranja pretnji na računarima u mreži.

Svaka faza je ocenjena na tri polja: lakoća korišćenja (lakoća kojom administratori upravljaju kontrolom aplikacija), funkcionalnost i nivo negativnog uticaja na poslove kompanije, kao i jednostavnost.

Prema rezultatima testiranja Kaspersky Endpoint Security for Business je osvojio najbolji rezultat. Stručnjaci iz AV-TEST-a su uočili izuzetnu jednostavnost u korišćenju u kombinaciji sa najefikasnijim korišćenjem sistemskih resursa. Skup raznovrsnih administratorskih funkcija, od kojih neke nisu primećene kod konkurencije, pruža visoku kontrolu i zahteva minimalan napor za ostvarivanje maksimalnih pogodnosti.

“U korporativnom okruženju, sajber napadi mogu da nanesu ozbiljnu štetu svakoj kompaniji i njenoj reputaciji, tako da mrežna infrastruktura zahteva pouzdanu zaštitu. Naša tehnologija može da kontroliše aplikacije u korporativnoj mreži, značajno smanjujući rizik od bilo kod sajber napada –uključujući i one koji koriste nepoznate malvere. Procedura konfiguracije je bila automatizovana što je više moguće, smanjujući troškove postavljanja i postoji sigurnost da poslovi neće biti ugroženi. Sve ove prednosti naše aplikacije su potvrđene od strane AV-TEST-a. Samo mogu da dodam da korišćenjem naše kontrole aplikacija mi razvijamo novu “belu listu”-pristup bezbednosti koji je jedan od najefikasnijih metoda zaštite,” rekao je Vladimir Zapolyansky, direktor jedinice za tehnološki razvoj u kompaniji Kaspersky Lab.

newsmaster