Samsung pretekao Sony Ericsson u trci megapiksela

Samsung je u ponedeljak 1. juna ponudio svoj prvi mobilni telefon s ekranom osetljivim na dodir opremljen digitalnim fotoaparatom rezolucije 12 megapiksela. Radi se o modelu Pixon12.

Telefon o kome se dugo šuškalo krenuo je stopama modela Satio kompanije Sony Ericsson, koji takođe ima fotoaparat rezolucije 12 megapiksela. Međutim, Samsungov telefon prvi će stići na evropsko tržište. Očekuje se da će to biti krajem juna. S druge strane, Sony Ericsson će svoj Satio početi da isporučuje tek početkom četvrtog tromesečja.

Analitičari smatraju da će gubitak prednosti prvenstva pojavljivanja na tržištu imati frustrirajući efekat na Sony Ericsson i istovremeno ukazuju na to da se trka za megapikselima usporava.

Pixon12 ima i ksenonski blic kao i biranje tačke fokusiranja jednim pritiskom tastera, posle čega telefon automatski prati objekat (Touch Auto-Focus Tracking). Pored toga, snimci se memorišu brzo, tako da korisnk može ponovo da slika već posle dve sekunde.

Pojedinačni snimci, kao i video koji Pixon12 snima u rezoluciji 720 x 480 brzinom od 30 slika u sekundi, mogu se poslati na neku od društvenih mreža ili lokacija za razmenu fotografija kao što su Facebook, Picasa, Flickr, MySpace, Photobucket ili Friendster. Slike se memorišu na kartici formata MicroSD čiji je kapacitet 16 GB.

Ako se izuzme fotoaparat ostala oprema telefona je standardna. Ekran ima dijagonalu od 7,9 cm (3,1 inč), a tu su još i GPS i FM radio. Za krstarenje Internetom koriste se tehnologija paketnog pristupa velike brzine (High-Speed Packet Access, HSPA) ili Wi-Fi.

Cena telefona Pixon 12 još nije objavljena.

|Search: Find More About Samsung pretekao Sony Ericsson u trci megapiksela|